Toybelle.com

Toybelle Logo

Siguranta copiilor in timpul jocului : 5 intrebari frecvente privind siguranta jucariilor

imagine Siguranta copiilor in timpul jocului

Siguranta copiilor in timpul jocului! Siguranta este un aspect crucial in industria jucariilor si jocurilor, asigurand ca jucariile destinate copiilor sunt concepute si fabricate intr-un mod care minimizeaza riscurile pentru sanatatea si siguranta acestora. Exista o serie de factori si regulamente care contribuie la siguranta jucariilor si jocurilor. Iata cateva aspecte cheie:

  • Reglementari si standarde: Exista directive si standarde specifice, cum ar fi Directiva privind siguranta jucariilor in Uniunea Europeana si standardele EN71, care stabilesc regulile pe care un producator sau importator trebuie sa le respecte cerintele de siguranta pentru jucarii. Aceste regulamente acopera aspecte precum substantele chimice periculoase, riscul de sufocare, riscul de intepaturi sau taieturi, inflamabilitatea si altele.
  • Materiale non-toxice: Jucariile sigure sunt fabricate din materiale non-toxice si nu contin substante chimice periculoase, cum ar fi plumbul, mercurul sau ftalatii. Testele de siguranta si certificarile verifica conformitatea cu aceste cerinte.
  • Dimensiuni si piese adecvate: Jucariile ar trebui sa fie concepute in functie de grupa de varsta si capacitatile copiilor si sa nu aiba parti mici care pot fi inghitite sau pot cauza sufocare. Constructia solida si sigura a jucariilor previne riscul de dezintegrare sau desprindere a pieselor periculoase.
  • Etichetare si instructiuni: Jucariile sigure sunt echipate cu etichete corespunzatoare care ofera informatii despre varsta potrivita, avertismente de siguranta si instructiuni clare privind utilizarea si intretinerea jucariei.
  • Testare si certificare: Producatorii efectueaza teste de siguranta si de conformitate pentru jucarii, pentru a verifica daca acestea indeplinesc cerintele de siguranta. Certificarile si marcarile de siguranta ofera incredere ca jucariile au fost testate si sunt sigure pentru utilizarea copiilor.

1. Ce directiva europeana reglementeaza siguranta jucariilor si jocurilor produse in Uniunea Europeana?

Directiva europeana care reglementeaza siguranta jucariilor si jocurilor produse in Uniunea Europeana este Directiva privind siguranta jucariilor (2009/48/CE). Aceasta directiva a fost adoptata in anul 2009 si a inlocuit Directiva anterioara privind siguranta jucariilor (88/378/CEE).
Directiva privind siguranta jucariilor este aplicabila in toate statele membre ale Uniunii Europene si are scopul de a asigura ca jucariile comercializate pe piata europeana sunt sigure pentru copii si indeplinesc cerintele de siguranta impuse.

2. Ce reprezinta EN71 si ASTM?

EN71 – reprezinta o serie de standarde de siguranta elaborate de Comitetul European de Standardizare (European Committee for Standardization – CEN) pentru jucarii. Aceste standarde sunt utilizate in Uniunea Europeana si au fost concepute pentru a asigura siguranta copiilor in timpul utilizarii jucariilor.
ASTM –
este acronimul de la American Society for Testing and Materials (Societatea Americana de Testare si Materiale). Aceasta este o organizatie internationala de standardizare care dezvolta si publica standarde tehnice pentru o gama larga de produse, servicii si materiale.

3. EN71 si ASTM sunt obligatorii in Uniunea Europeana?

EN71 este obligatoriu in Uniunea Europeana pentru jucariile destinate utilizarii de catre copii. Acest standard stabileste cerintele de siguranta si calitate pentru jucariile comercializate in Uniunea Europeana si este pus in aplicare prin intermediul Directivei Europene privind siguranta jucariilor (Directive 2009/48/CE). Prin urmare, producatorii si importatorii de jucarii destinate pietei europene trebuie sa respecte standardele EN71 si sa obtina marcarea CE, care atesta conformitatea cu aceste cerinte de siguranta.
ASTM aceste standarde nu sunt obligatorii in mod direct in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, produsele fabricate in afara Uniunii Europene si importate in UE pot fi testate si evaluate in conformitate cu standardele ASTM ca parte a procesului de conformitate cu standardele europene.

4. Ce reprezinta marcajul CE pe cutiile de jucarii?

Marcajul CE (Conformité Européene) este un simbol obligatoriu care trebuie aplicat pe anumite produse comercializate in Uniunea Europeana, inclusiv pe cutiile de jucarii. Acesta indica faptul ca produsul respecta cerintele legale de siguranta si conformitate cu legislatia europeana aplicabila.
Marcajul CE atesta faptul ca producatorul a efectuat o evaluare a conformitatii si a demonstrat ca produsul respecta standardele europene relevante, inclusiv standardele de siguranta aplicabile jucariilor. Acesta include aspecte precum absenta substantelor chimice periculoase, constructia solida si sigura, si alte cerinte specifice pentru jucarii destinate copiilor.

5. EN71 acelasi lucru cu marcajul CE?

Nu. EN 71 si marcajul CE nu sunt acelasi lucru, dar sunt strans legate intre ele. EN71 se refera la standardul european de siguranta pentru jucarii, in timp ce marcajul CE atesta conformitatea unui produs cu cerintele de siguranta aplicabile in Uniunea Europeana.

IMPORTANT: Desi au fost elaborate standarde privind siguranta jucariilor, trebuie mentionat ca parintii si ingrijitorii sunt prima linie de aparare a prichideiilor. Acestia trebuie sa fie foarte atenti la siguranta jucariilor pe care le achizitioneaza si sa respecte instructiunile de utilizare si varsta recomandata de producator pentru a se asigura ca “prichindeii” sunt protejati si se pot bucura in siguranta de jucariile lor.

Cateva produse relevante

Cos de cumpărături închide